Агентство економічного розвитку відкрили двері для обговорень та конструктивного діалогу під час круглого столу, присвяченого реалізації програми "єВідновлення" на Миколаївщині

Захід об'єднав мешканців громади, експертів та представників влади для аналізу досягнень, виявлення проблем та пошуку оптимальних рішень.

Алла Ткаченко, регіональна координаторка проєкту “Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)” розповіла про реалізацію проєкту на території Миколаївщини, основні результати роботи в громаді та аспекти впровадження програми.

Ольга Логвіненко, представниця Управління житлово-комунального господарства висвітлила питання про роботу комісій з розгляду питань про надання компенсацій за зруйноване/пошкоджене житло та зазначила, що наразі в громаді нараховано компенсацію вже для 145 домогосподарств пошкодженого майна та сформовано 13 житлових сертифікатів тим, чиє житло було зруйновано.

Однак, обговорення розкрило проблемні аспекти, які потребують уваги:

Відсутність монетизації компенсації за зруйноване житло, що не дає можливість людям використовувати кошти на ремонт, закупівлю меблів і техніки чи оплату за послуги нотаріуса тощо.

Відсутність автоматичного отримання довідки про несудимість, що уповільнює процес подачі заяви.

Ринок нерухомості у громаді застарілий, відсутні новобудови та продавці нерухомого майна не бажають продавати майно за житловими сертифікатами.

Проте, зустріч була плідною, оскільки обговорено пропозиції залучення голів ОСББ до формування бази наявного житла та проведення інформаційної кампанії щодо продажу майна за житловим сертифікатом.

Також про свою роботу розповіли представники ЦНАПу та Управління соціального захисту, акцентуючи увагу на законодавчих новація, які стосуються ВПО у 2024 році.

Представниця Вознесенської приймальні УГСПЛ розповіла про роботи приймальні в напрямку консультування осіб, що постраждали внаслідок збройної агресії та документування воєнних злочинів на Миколаївщині.

Цей захід став важливою платформою для обговорення найактуальніших питань та формування спільних рішень на користь нашої громади!

Переглянути відео заходу можна ТУТ

Проєкт створено КМО ВГО «Громадська мережа ОПОРА» завдяки отриманому гранту від Програми Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні у межах фінансової підтримки British Embassy Kyiv. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

Детальна інформація про проєкт — https://tinyurl.com/ycyv6mm6.