Ключові новини центральних органів виконавчої влади у сферах відновлення житла і забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та іншого населення, яке постраждало від тимчасової окупації та збройної агресії росії, за грудень 2023 року:

  • Уряд удосконалив роботу рад ВПО при місцевих органах влади: 

Кабмін ухвалив зміни до постанови від 4 серпня 2023 року № 812 «Про затвердження Типового положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб»

Джерело: МінРеінтеграції

  • Стартували виплати на капітальні ремонти для тих, чиє житло було пошкоджено через російську агресію 

Стартував черговий етап програми єВідновлення – державної грошової допомоги. Максимальний розмір виплат до 350 тис. грн за квартиру і 500 тисяч за приватний будинок. Гроші будуть надходити двома траншами.

Джерело: Мінвідновлення

  • єВідновлення: заяву на отримання допомоги можна подати через ЦНАП або нотаріусів 

З’явилась можливість подати заяву через будь-який ЦНАП на території України. Також оновлення дає змогу громадянам подавати заяву через уповноваженого представника.

Джерело: Урядовий портал

  • Розпочалися виплати компенсацій тим українцям, чиє житло зруйнували росіяни 

Кожен, хто вже отримав житловий сертифікат, через застосунок Дія може забронювати кошти для купівлі будинку або квартири.

Джерело: Мінвідновлення

  • Продовжено строки ідентифікації пенсіонерів, які отримали статус ВПО до повномасштабного вторгнення 

Для пенсіонерів, які отримали статус ВПО ще до повномасштабного вторгнення, продовжено строки фізичної ідентифікації до 31 березня 2024 року

Джерело: Мінсоцполітики

  • Німеччина надає додаткові 17 мільйонів євро на житло для ВПО 

Між Урядом України і німецьким банком KfW підписана угода про виділення додаткових 17 мільйонів євро на пільгові житлові кредити для внутрішньо переміщених осіб.

Джерело: МінРеінтеграції

  • Німецький банк KFW надає 24,2 мільйона євро на створення енергоефективного житла для ВПО 

У межах проєкту планується створювати житло для ВПО шляхом реконструкції наявних будівель із використанням сучасних енергозберігальних технологій, а також шляхом спорудження нових будівель.

Джерело: МінРеінтеграції

  • Переселенці у Чернівцях можуть отримати фінансову допомогу 

Українці, які впродовж листопада виїхали з районів активних бойових дій до Чернівецької територіальної громади, можуть отримати фінансову підтримку.

Джерело: МінРеінтеграції

Ознайомитись з дайджестом новин

Дайджест новин підготовлено шляхом моніторингу офіційних сайтів центральних органів виконавчої влади з метою виявлення актуальних інформаційних матеріалів, новин, за тематикою проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб» для подальшого інформування цільової аудиторії.

Проєкт створено Громадською організацією «Київський міський осередок Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа ОПОРА» завдяки отриманому гранту від Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)» в Україні у межах  фінансової підтримки Посольства Великої Британії. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

Зміст дайджесту не обов’язково відображає погляди Посольства Великої Британії, погляди Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine.