Ключові новини центральних органів виконавчої влади у сферах відновлення житла і забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та іншого населення, яке постраждало від тимчасової окупації та збройної агресії росії за листопад 2023 року:

  • Виплати ВПО тепер призначатимуться на сімʼю

З 1 листопада поточного року змінено правила оформлення виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Це стосується внутрішніх переселенців, які вперше звертаються за призначенням такої допомоги від держави.

Джерело: МінРеінтеграції

  • Відібрано 10 громад для участі у пілотному проєкті з планування відновлення на місцевому рівні

UNDP та Міністерство відновлення оголосили громади-переможці відкритого конкурсу оцінки потреб та планування відновлення на місцевому рівні. За результатами конкурсу для участі в проєкті було відібрано 10 територіальних громад серед понад 100 учасників.

Джерело: Мінвідновлення

  • ВПО можуть придбати житло за програмою пільгового іпотечного кредитування єОселя

З жовтня 2022 року цією програмою скористалися вже понад 4 тисячі українських родин, а загальна сума виданих іпотек перевищила 6 мільярдів гривень.

Джерело: МінРеінтеграції

  • Тим, хто виїхав із ТОТ, на період оформлення документів надається комплексна допомога

Поки особа проходить процедури ідентифікації, їй має надаватися вся необхідна допомога. Зокрема, розміщення у місцях тимчасового проживання, юридичне консультування, гуманітарна допомога, а також покриття витрат на виготовлення паспортного документа.

Джерело: МінРеінтеграції

  • У 2024 році буде спрямовано 877,5 млн гривень на програму пільгових житлових кредитів на житло для ВПО

Продовжується реалізація програми пільгових кредитів на житло для наших ВПО. За період реалізації програми вже надано 650 кредитів на загальну суму 902,3 млн гривень.

Джерело: МінРеінтеграції

  • Уряд удосконалив порядок виплат ВПО

Кабмін на засіданні 21 листопада вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку внутрішньо переміщених осіб та виплат їм держдопомоги.

Джерело: МінРеінтеграції

  • Програмі «ВідновиДІМ» — один рік

Протягом року Фонд енергоефективноті отримав від ОСББ 315 заявок на участь у ній, а це понад 25 000 домогосподарств. Повністю завершені будівельні роботи на 66 проєктах. Ще на 107 роботи завершені частково. У межах Програми Фонд компенсував ОСББ понад 245 млн грн.

Джерело: Фонд енергоефективності

  • єВідновлення розширюється: тепер заяви на компенсацію за знищене житло може подавати більше українців

Відтепер послуга доступна для тих, хто мав житло у спільній власності. Для цього в Дії їм необхідно разом подати одну спільну заяву або кілька - окремо.

Джерело: Мінвідновлення

Ознайомитись з дайджестом новин

Дайджест новин підготовлено шляхом моніторингу офіційних сайтів центральних органів виконавчої влади з метою виявлення актуальних інформаційних матеріалів, новин, за тематикою проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб» для подальшого інформування цільової аудиторії.

Проєкт створено Громадською організацією «Київський міський осередок Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа ОПОРА» завдяки отриманому гранту від Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)» в Україні у межах  фінансової підтримки Посольства Великої Британії. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

Зміст дайджесту не обов’язково відображає погляди Посольства Великої Британії, погляди Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine.