Регіональні координаторки проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб» Вікторія Коломієць та Наталя Шевченко провели у Бородянці круглий стіл на тему: «Практична реалізація процедури придбання житла з використанням "житлового сертифікату" відповідно до постанови КМУ від 30.05.2023 року №600».

Круглий стіл "Практична реалізація процедури придбання житла з використанням "житлового сертифікату" відповідно до постанови КМУ від 30.05.2023 року №600"

За програмою круглого столу перша частина заходу була присвячена обговоренню практичних аспектів участі нотаріусів в компенсаційних механізмах (посвідченні договорів з використанням житлового сертифікату, успадкування права на отримання компенсація тощо).

Круглий стіл "Практична реалізація процедури придбання житла з використанням "житлового сертифікату" відповідно до постанови КМУ від 30.05.2023 року №600"

В обговоренні зазначених питань взяли участь :

Наталія Микитенко – приватний нотаріус Бучанського районного нотаріального округу /смт Бородянка/, яка розповіла про практичні аспекти участі нотаріусів в компенсаційних механізмах , а саме: посвідчення договорів з використанням житлового сертифікату, успадкування права на отримання компенсації у розрізі внесених змін та подальший їх вплив на реалізацію права на отримання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна.

Юлія Ткаченко -державний нотаріус Бородянської державної нотаріальної контори /смт Бородянка/ розповіла про нормативно-правові акти, що регулюють відносини, які пов’язані з наданням компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна (з урахуванням змін).

Також під час обговорення практичних аспектів представники Макарівської та Бородянської територіальних громад, а саме:

Алла Шарабуряк та Світлана През розповіли про практичні аспекти дій членів комісії щодо отримання компенсації за знищення об'єктів нерухомого майна у їхніх територіальних громадах та про реалізацію змін, які відбулися у законодавстві.

Також у обговоренні прийняли участь і представники громадськості, які поділилися як своїми досягненнями так і проблемними питаннями, які виникають під час відновлення їхнього права на знищене житло.

Ключове питання, яке обговорювалось в ході заходу - відсутність можливості отримати компенсацію за знищені об'єкти нерухомого майна потенційними спадкоємцями, які вчасно, до його знищення не успадкували нерухоме майно.

Чому такі питання виникають у людей?

Не успадковане вчасно, до його знищення, нерухоме майно - створило низку проблемних питань, які, нажаль, не мають швидкого алгоритму вирішення.

Слід зазначити про те, що:

  • Відкриття спадкової справи - не надає можливості отримання компенсації.
  • Вчинити дії щодо реєстрації спадкоємцем права власності на знищений об'єкт нерухомого майна - не можливо.

Теоретично можливо успадкувати право на отримання компенсації за знищення об'єктів нерухомого майна.

Практичні процедури/алгоритми дій щодо реалізації спадкоємцем права на отримання компенсації за знищення об'єктів нерухомого майна поки відсутні.

Але ми маємо надію, що найближчим часом буде напрацьована судова практика та запроваджені спрощені механізми щодо вирішення цього питання.

Вчергове, наголошуємо на тому, що приведення документів щодо права власності у відповідність до норм чинного законодавства, в тому числі і вчасне вчинення дій щодо успадкування та реєстрації успадкованих прав, зменшують потенційні ризики на майбутнє відновити своє право на знищений об'єкт нерухомого майна.

Проєкт «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб» створено Громадською організацією «Київський міський осередок Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа ОПОРА» завдяки отриманому гранту від Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)» в Україні у межах  фінансової підтримки Посольства Великої Британії. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

Зміст публікації не обов’язково відображає погляди Посольства Великої Британії, погляди Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine.