Представники проєкту проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб» здійснили робочий візит до Мінвідновлення з метою обговорення про практичних аспектів реалізації права на отримання компенсації за пошкодження та знищення об'єктів нерухомого майна.

Під час засідання обговорили питання, що стосуються знищених об'єктів нерухомого майна:

  • Про реалізацію можливісті отримання компенсації спадкоємцем у разі успадкування самого права на отримання компенсації.
  • Про необхідність надання правової оцінки діям певних осіб, які вносять відомості про права власності в ДРРП вже після знищення об'єктів нерухомого майна.
  • Про можливість відзиву Заяви про компенсацію у вигляді житлового сертифікату, у разі неможливості реалізувати житловий сертифікат.
  • Про можливість придбання двох об'єктів нерухомого майна за рахунок одного житлового сертифікату.
  • Про можливість зменшення фінансового навантаження у вигляді оплати обов'язкового пенсійного внеску.
  • Про існуючу проблему щодо вже побудованих будинків на місці знищених.
  • Про можливість отримання компенсації одному із власників знищеного будинку, у разі не внесення даних про право власності у ДРРП іншим власником.

Також велику частину часу було приділено питанням щодо права на отримання компенсації за пошкодження об'єктів нерухомого майна, а саме:

  • Про можливість повернення вже перерахованих компенсаційних коштів Заявником, у разі здійснення неякісного обстеження технічним фахівцем, під час якого не було не враховано усіх пошкоджень, які зазнала будівля.
  • Про необхідність збільшення вартості компенсації для пошкоджень категорії Б, зокрема для проведення ремонтних робіт вщент вигорілих квартир та/або великих обсягів пошкоджень приватних садиб.
  • Про якість здійснення обстеження та вже існуючу можливість під час обстеження технічним фахівцем стану пошкоджень передбачити необхідність закладати у вартість робіт можливу вартість прихованих робіт у відповідності до технічних норм.
  • Про практичні аспекти отримання компенсації за вже виконаний ремонт.

Особливу увагу приділили питанням відбудови багатоквартирних будинків, зокрема і проблемних питань та зловживань щодо прибудинкової території, на якій був розташований знищений багатоквартирний будинок.

Дякуємо Наталії Козловській та Олені Шуляк за конструктивний діалог  та обговорення практичних аспектів реалізації прав на отримання компенсації за пошкодження та знищення об'єктів нерухомого майна.



Проєкт «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб» створено Громадською організацією «Київський міський осередок Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа ОПОРА» завдяки отриманому гранту від Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)» в Україні у межах  фінансової підтримки Посольства Великої Британії. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

Зміст публікації не обов’язково відображає погляди Посольства Великої Британії, погляди Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine.