З метою обговорення актуальних питань щодо вирішення проблем забезпечення житлових потреб громадян, що набули особливого значення в умовах війни та нестабільності, ГО «Київський міський осередок Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа ОПОРА» в рамках реалізації проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб» провела засідання круглого столу на тему: "Соціальне житло в Україні: спроможність громад і держави забезпечити житлові потреби громадян в умовах війни".

До участі долучились представники Мінвідновлення, представники громад, громадські активісти, експерти, внутрішньо переміщені особи тощо.

Серед ключових питань, які були презентовані організаторами:

  • досвід розвинених країн у сфері соціального житла;
  • стан українського законодавства у сфері соціального житла та практика його впровадження;
  • напрямки вдосконалення інституту соціального житла в Україні на загальнодержавному та місцевому рівнях.

Ознайомитись з презентацією можна ТУТ.

Під час дискусії учасники піднімали такі питання:

  • тіньовий ринок оренди житла, дійшли згоди, що це питання можливо вирішити шляхом регулювання податкового законодавства та шляхом наповнення реєстрів;
  • плутанина понять «муніципальне», «орендне» і «соціальне» житло;
  • створення умов для перепрофілювання покинутої нерухомості тощо.

Дійшли висновку, що тема соціального житла дуже широка, налічує велику кількість глобальних проблем, вирішення яких потребують системного підходу.

Напрацювання під час засідання круглого столу будуть враховані в подальшій роботі у цьому напрямку.

Проєкт «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб» створено Громадською організацією «Київський міський осередок Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа ОПОРА» завдяки отриманому гранту від Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)» в Україні у межах  фінансової підтримки Посольства Великої Британії. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.

Зміст публікації не обов’язково відображає погляди Посольства Великої Британії, погляди Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine.