Громадська організація «КМО ВГО «Громадянська мережа ОПОРА»створила та розпочала реалізацію проєкту «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб».

Проєкт покликаний забезпечити вирішення поточних проблем ВПО та інших незахищених категорій громадян в реалізації їх права на житло, в поєднанні з розробкою місцевих моделей для органів влади, які б посилювали її спроможність у вирішенні  проблем та подальшої реконструкції житлового фонду, як довготривалого елементу реконструкції країни. Фактично це всебічна інформаційно-консультативна підтримка ВПО у процесі вирішення їх житлових питань — забезпечення тимчасовим соціальним житлом та відбудова/доступ до постійного житла.

Ключова мета — зростання відповідальності та ефективності влади в забезпеченні права на житло ВПО та інших категорій незахищених осіб, які втратили житло, на деокупованих та бомбованих територіях.

Ключові цілі:

1.  Інформаційне забезпечення, консультування та супровід ВПО, які втратили житло, щодо відновлення їх прав на житло (забезпечення тимчасовим соціальним житлом та відбудова/доступ до постійного житла).

2. Створення та представлення місцевим органам влади механізмів для вирішення питань надання безпечного і доступного житла ВПО на місцевому рівні.

4. Зростання  потенціалу регіональної мережі та партнерів ОПОРА в реалізації проєкту через мережування та адвокацію на місцевому рівні.

Проблема, на вирішення якої спрямований проєкт надзвичайно важлива. Сьогодні в Україні зареєстровано  6,7 мільйонів  вимушено переселених осіб (ВПО) — за даними УВКБ ООН. Найбільшою проблемою ВПО, як відмічають всі соціологічні опитування, є проблема забезпечення житлом в приймаючих громадах, зруйноване та пошкоджене власне житло ВПО внаслідок військової агресії росії на території України. Саме тому ОПОРА розпочала роботу над проєктом «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)».

ОПОРА пропонує системний та комплексний підхід до досягнення результатів проєкту через безпосередню роботу з цільовою групою незахищених категорій людей. Це буде здійснюватись у співпраці з мережею державної системи безоплатної правової допомоги. У 9 регіонах нашої країни будуть працювати регіональні консультанти, які надаватимуть супровід кейсів до повного результату вирішення індивідуальних питань ВПО.

Стежте за нашими новинами та повідомленнями у соціальній мережі Facebook на сторінці ЖИТЛО аби не пропустити важливої інформації.  

 

Проєкт «Житло для життя: комплексні рішення для внутрішньо переміщених осіб (ВПО)» створено Громадською організацією «Київський міський осередок Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа ОПОРА» завдяки отриманому гранту від Програми «Підтримка організацій громадянського суспільства (ОГС)» в Україні у межах  фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії. Програма реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine. Зміст публікації не обов’язково відображає погляди Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії, погляди Crown Agents, International Alert та Crown Agents in Ukraine.