Монолітний житловий будинок похитнувся від влучання авіабомби, але конструкції витримали. Сусідню "панельку" зруйновано повністю.

500-кілограмова авіабомба влетіла у 17-поверховий будинок на вулиці Чорновола, 15А неподалік від центра Чернігова 3 березня 2022 року.

Шість таких бомб у житловому мікрорайоні скинув винищувач СУ-34 (пілот Красноярцев, штурман Криволапов, 5 березня їх збили над містом з ПЗРК "Ігла").

У будинку два під’їзди, 168 квартир, ніхто з мешканців під час бомбардування 3 березня 2022 року там не загинув. Дев’ятиповерхову панельку серії ЧН поряд, на Чорновола, 15, повністю зруйновано. У ній та поблизу загинуло 47 людей. "Панельку" знесуть. Моноліт уже відбудували.

Або розбирати, або зрізати пошкоджене

Тендер на капремонт будівлі виграла чернігівська будівельна компанія "УТБ-Інжинірінг". У 2022 році на відновлення дали 15 млн 840 тис. грн з міського бюджету. Замовник робіт — управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради.

— Чорновола, 15А — монолітна залізобетонна каркасна будівля. Стійкіша до навантажень, ніж панельні й цегляні, — пояснює 41-річний Павло ХАЙТОВ, директор компанії "УТБ-Інжинірінг". — Було два варіанти відновлення: або повністю розбирати шість верхніх поверхів, від даху й до 11 поверху, або позрізати все пошкоджене й відновлювати частинами.

Перед початком робіт запросили спеціалістів з київських "Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій" і ПрАТ "Гіпроцивільпромбуд" (займається архітектурним проєктуванням). Також залучали чернігівський проєктний інститут "Інтерархпроект".

Геодезисти перевіряли, чи не пошкоджено фундамент, тримальні конструкції й металеві палі, на яких стоїть дім. Надали висновок, що будинок можна відновити без демонтажу верхніх поверхів.

Після влучання бомби над 12 поверхом висіла плита, 13,15,16 поверхи "склалися". Зворотній бік будинку і другий під’їзд майже не постраждали, навіть скло не з усіх вікон вилетіло. Власників уцілілих квартир не виселяли. Вражав контраст: з одного боку будинку — чорні провалля на місці квартир і дірки в зовнішніх стінах, з іншого — світло у вікнах, живуть люди. Особливо помітно це було взимку, коли рано темніло. Таку картину чернігівці та гості міста спостерігали рік.

"Будинок — як зуб з глибоким карієсом"

Зараз ззовні будинок на Чорновола, 15А має вигляд нового. Будівельники залатали зовнішні та внутрішні стіни, встановили міжкімнатні перегородки, нові металопластикові вікна та вхідні двері у квартири. Пофарбували в бежеві кольори фасад. Ліфт відновили й запустили ще у квітні.

— Цей будинок можна порівняти з карієсним зубом, — каже Павло Хайтов. — Він є, але пошкоджений і болить. Лікар зчищає все уражене, а на те, що лишилося, накладає пломби й реставрує. Те саме ми робили й з цим будинком. Проблема — велика висотність. У Чернігові жодна будівельна компанія з таким видом робіт ще не працювала.

Найважче було демонтувати аварійні конструкції на висоті. З цим допомагали працівники ДСНС. Демонтували обережно, частинами, встановлюючи металеві підпорки, щоб на них трималася конструкція й нічого не обвалилося. Болгарками зрізали пошкоджений метал, вручну вибивали бетон. Вантажили на піддони і спускали вниз.

В "УТБ-Інжинірінг" є власний парк техніки, а якої не вистачало — орендували, наприклад, баштовий кран. 90 % матеріалів купували в місцевих виробників.

У середньому на будинку працювало 20 осіб. Здачу об’єкта заплановано на 1 вересня.

 

Джерело інформації — TEХTY.ORG.UA