В Ірпені на Київщині завершується відновлення 32 приватних будинків на перетині вулиці Багірова та Гостомельського шосе, які були пошкоджені під час російського вторгнення. В оселях замінюють вікна, двері, покрівлю, утеплюють фасади. Капітальний ремонт планують завершити до кінця липня.

Про це повідомив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Посадовець розповів, що днями проінспектував, як відбудовують найбільш зруйнований приватний сектор Ірпеня в районі ЖК "Ірпінські Липки".

"Завдяки благодійникам власники помешкання отримають: двокамерні пластикові вікна; покрівлю з гарантією на 50 років; утеплення стін 100-міліметровим вогнетривким пінопластом", — зазначає Маркушин.

Також, за словами міського голови Ірпеня, будівельники планують встановити нові паркани замість потрощених уламками снарядів. А ще наведуть лад навколо відремонтованих та зведених наново будинків. Оновлять й інфраструктуру: з'явиться новий асфальт, тротуари й велодоріжки. Також оновлять вуличне освітлення. А через річку Бучу, у напрямку Гостомеля, збудують новий міст.

"Ремонт пошкоджених будівель завершити планують вже до кінця липня. На жаль, трохи довше доведеться чекати заселення тим ірпінчанам, чиї будинки були знищені загарбниками майже вщент. Таких маємо 44 будинки. Там завершення будівництва очікується через 3-4 місяці" — сповістив Маркушин.

Посадовець також зазначив, що ремонт та відбудова будинків відбувається за сприяння Київської ОВА, яка виділила понад 70 млн грн. Ще 10 мільйонів надала Ірпінська міська рада. Також допомагають благодійники. Фонд "Global Empowerment Mission" та ООН, які надають будівельні матеріали та вікна і двері.

Що відомо про руйнування і відновлення Ірпеня внаслідок військової агресії РФ

У травні 2023 року стартувало комплексне відновлення пошкоджених війною приватних будинків в Ірпені біля ЖК "Ірпінські Липки". Зокрема, це будинки на перетині вулиці Багірова та Гостомельського шосе.

За кошти, зібрані на платформі UNITED24, відбудують 18 житлових будинків у 5 населених пунктах — Ірпені, Бородянці, Гостомелі, селах Бузова та Мила.

У березні Ірпінь відвідала місія ЄС, щоб перевірити відбудову житлових об’єктів за програмою "Віднови ДІМ", кошти на яку виділив Євросоюз.

Протягом 2022 року в Ірпені повністю відновили 308 багатоповерхових і 120 приватних будинків, які були пошкоджені внаслідок російської військової агресії.

Під час бойових дій навесні 2022 року Ірпінь був зруйнований на 75 відсотків. Понад 10 тисяч людей залишилися без житла. У місті непридатними для проживання визнали 37 багатоквартирних будинків.

Джерело інформації — Суспільне Новини